Tuesday, September 1, 2009

Aku, Anak2 & Ramadhan

Alhamdulillah hari ni dah masuk 11 Ramadhan, semoga kita semua dapat berpuasa penuh pada hari ini. Bercerita mengenai bulan puasa ni teringat zaman kecik2 dulu time puasa g masuk bilik air minum air paip fuh nikmat betul, bila tak de org kat dapur amik roti n milo masuk bilik makan senyap2 uissh dasyat betul la masa tu, tak silap la darjah 5 baru dapat puasa penuh ye ke tak ingat la.
me with kakak
Tapikan nak bandingkan aku dengan anak aku yg sulung dan no 2 tu jauh panggang dari api la mana taknya sikakak dari last year dah belajar berpuasa dan dapat berpuasa 22 hari pada umur 6 tahun, sekarang darjah satu hingga kehari ini dia tak pernah tinggal puasa alhamdulillah hopefully dia dapat berpuasa penuh, kitorang tak janji nak bagi apa2 ganjaran dekat dia, dia sendiri nak berpuasa tapi waktu sahur n berbuka aku kena masak yang sedap2 untuk dia dalam kata erti lain kena ikut tekak dia la but itu tidak jadi masalah aku sanggup buat apa saja demi anak2.
me with adik

Adik pulak tahun ini adalah tahun pertama dia mula belajar puasa, hari pertama sampai pukul 11 am dia dah tak tahan kesian aku pun terus goreng telur n suapkan dia nasi. Hari ke 2 alhamdulillah dia dapat berpuasa penuh congrates Adik (mana taknya masa sahur atuk n nenek sediakan macam2 lauk). Hari ke3 aduh sangat sayang lagi 5 minit nak berbuka dia dah tak tahan terus minum air alamak tak sempat atuk dia tahan dia da terus minum, nak buat camne kan nama pun budak. Hari ke 4 dia terpandang jajan cantos (eh betul ke hentam je la) terus makan, seperti biasa tukang report kakak dia "mama, mama, adik tadi pergi dapur makan cantos mama, dia tak puasa" x pe la dia baru belajar puasa, masalahnya dia makan cantos je, atuk dia suruh makan nasi minum air dia tak nak, dia kata dia nak puasa alahai anak mama sorang ni. Hari ke 5 hinggala ke hari ke 10 adik dapat berpuasa penuh alhamdulillah, cuma hari ke 11 tak tau lagi sebab first day sekolah kan hopefully dapat dia berpuasa penuh hingga akhir Ramadhan.
me n Danish Hidayat

Yang kisah si Danish pulak menduga betul la di bulan puasa ni, tak boleh kena marah kalau marah fuh mengamuk la dia, kalau nak makan n minum susu tak boleh lambat2 alamatnya satu taman akan dengar dia punya jeritan aduhai bujang sorang ni, ragam anak2. tapikan last week seminggu diorg tak de kat rumah sunyi je boring tau,nasib seminggu je kalo 2 minggu hrmm x tau la nak kata apa. Malam ahad lepas atuk diorang call agaknya sunyi setelah seminggu rumah diorang riuh rendah dgn suara diorg kan bila dah balik sunyi la. Hati orang tuakan

nota: Danish Hidayat camne pulak kisah Ramadhannya kan............

7 comments:

PuTeRi BoNgSu said...

uii bagus ar dania..(klu salah ampunnn)
baru 5 taun dah bljar pose. amin pon pose tapi mesti minum susu jugak.
leh cmtu...wakaka

w.a.n.n.a said...

wah bagus la anak2 akak..
dah la comel2..hehehe
tetiba rindu lak kat adek yg kecik kt kg..hehhe

Ibuhani said...

ala puasa budak2 mmglah cam tu...cam biskut gak......hehehe

danishahumaira said...

to pu3 betul la tu,ha ha ha biasa la anak lelaki

wanna cepat2 balik kg

ibuhani tu la saya dulu pun ngelat lebih he he he

ummumishkah said...

Anak-anaklah penghibur kan....

danishahumaira said...

betul tu ummi

atty's said...

comey2 budak berdua nieh ..